Ninaitwa Andrea

En blogg om när jag var i fält i Kenya.

Updatering

Publicerad 2013-10-29 18:25:42 i Allmänt,

Hej hej! Det var ett tag sen jag skrev och det kommer nog bli så lite då och då. Vi har äntligen kommit igång och är i vattnet runt 7 timmar per dag. När vi kommer hem så måste all utrustning sköljas och all data skrivas ner. Och vi måste äta och vila. Så bloggen får bli lite lidande när vi är inna i arbetsperioderna. På torsdag är vår sista dag i Kuruwitu, sen ska vi ha några vilodagar innan vi startar med Kanamai. Då kan jag updatera lite.
 
Det är inte alltid sol i Kenya...
 
hälsningar Andrea

Igång

Publicerad 2013-10-23 20:27:51 i Allmänt,

Skriver en liten snabb uppdatering nu innan jag ska lägga mig! Igår var vi på KMFRI och fick våra forskningstillstånd samt betalade för våra KWS tillstånd! Vi behövde igen ta ut dollar, vilket betydde att jag och Viktor tog en tuk-tuk till en bank och fick springa runt mellan olika automater och banker för att kunna växla. 
 
Hemma så förberedde vi utrustningen och packade, morgonen därpå (alltså idag) så skulle vi upp kl fem för att vara i Kuruwitu när tidvattnet var som högst. Så det har varit en lång dag idag, och i morgon ska vi upp samma tid för att göra våra första transekter (idag var bara övning)!
 
//Andrea
 

Tillstånd!

Publicerad 2013-10-21 15:31:46 i Allmänt,

I fredags fick vi reda på att våra forskningstillstånd har kommit! Eftersom det har varit helg (långhelg, idag är det Kenyatta day) så ska vi till KMFRI i morgon och hämta dem, samt fixa lite material. Förhoppningsvis kan vi börja den här veckan! På onsdag ska vi till Kuruwitu och öva för att få kläm på allt, om allt år bra så kan vi starta på torsdag! 
 
 
//Andrea

Wasini sland lodge

Publicerad 2013-10-21 15:26:21 i Allmänt,

Vi bodde på ön Wasini, på Wasini island lodge. Som jag skrev förut så var det väldigt billigt, och värt pengarna!
Vi bodde två och två i de här rummen, väldigt kala och enkla (två sängar och ett bord) och eftersom det inte finns någon elektricitet på ön så har de en generator igång några timmar på kvällen. Vi sparade in lite pengar och valde rum med gemensam toalett, lite osmidigt var det eftersom det blir väldigt mörkt på natten och stigen till toaletten var knagglig.
Men utsikten var vacker! Vi hade både getter, höns och katter som gick runt området.
Vid högvatten så kan man i princip hoppa i havet direkt från verandan, men när det är lågvatten så får man gå en bit.
 
För två veckor sedan så bran det i några av byggnaderna, så de hade fullt upp med att lägga nytt tak och måla. Många hus här är byggda av cement, så det är i princip bara att måla och lägga på nytt tak efter en brand!
 
Maten var fantastisk! Vi åt både lunch, middag och frukost här, lunchen (ej på bilden) bestod av fisk och det gjorde även middagen. Det gröna på tallriken är alger, sen är det kryddigt ris, med cocosnötsås, chapati och fisk! De gillade att dekorera bordet med blommor och gjorde det till varje måltid. Frukosten bestod av chapati, ägg, mandazi och små friterade saker som var underbart goda! Och till varje måltid fick vi också färsk frukt.
 
Månen var full och lyste upp natten innan generatorn drogs igång.
 
Vi fick lite besök av en kackerlacka! Söt tyckte jag, Viktor gillade den inte.
 
//Andrea
 
 
 
 
 
 
 
 

Kisite

Publicerad 2013-10-21 15:12:00 i Allmänt,

I fredags så åkte vi söderut längs kusten till Kisite! Det tar ca 2-3 timmar att åka och eftersom vi ville hinna dit med tidvattnet och även undvika trafiken så gick vi upp vid fem. Vi åkte med Abdallah som vanligt (det blir bättre priser om vi åker med samma hela tiden, och vi vet också att han kör bra, har en bra bil och bälten till alla) och han berättade glatt att han alltid går upp halv fwm varje dag, så för honom var det inte tidigt! Vi plockade upp Masudi (han jobbar på KMFRI) och började åka.
Efter kanske en timme så fick vi punktering och fick stanna för att byta däck. "An adventure!" som Masudi sa. Efter lite om och men (vi hittade inte vevarmen till domkraften) så fortsatte vi resan. Väl framme så betalade vi inträde (20 dollar styck) till parken (ägs av KWS och vi har inte fått våra tillstånd än!) och hittade en kapten. I Kisite är priserna mycket högre än i Mombasa, för att hyra en båt under en dag så kostade det 10 000 KSh! Taxiresan ner kostade 8000KSh och det enda som var billigt var boendet (600KSh per person). Så det blev en dyr resa.
Båtresan ut till parken tog ungefär en timme och vi passade på att byta om och smörja in oss med solskydd. På bilden ser ni Masudi, han är alltid glad! Och kan mycket. 
 
När vi kom fram till parken så möttes vi av delfiner och en massa turister. Kisite är ganska känt och det märktes, ibland blev man omringad av badande, plaskande turister i flytvästar, så en del fisk blev skrämd. 
Viktor
 
 
 
 
D
Delfiner! De simmade ett tag runt oss och kollade noga vilka vi var, en liten kalv var väldigt nyfiken och simmade nära nära för att titta. En otrolig upplevelse och jag hoppas att vi kommer se fler när vi är där nere och gör våra insamlingar! Johan hade kameran och kom på först när de simmade bort att han kunde ta ett foto. Det blir lätt så när man är fokuserad på vad man upplever!
Här ser man lite delfiner och mitt huvud!
Det är väldigt vackert här i Kenya, inte bara under vattnet!
 
Eftersom det här inlägget blev så fullt med bilder så skriver jag ett nytt om boendet!
 
// Andrea
 
P.S. Grattis till vinsten pappa! Du får hälsa alla kyudo-människor från mig!

Ugali

Publicerad 2013-10-17 12:06:30 i Allmänt,

Nu har jag inte skrivit på ett tag och det beror på att vi har haft en del att göra! I tisdags åkte vi till Kuruwitu och snorklade. Vi åkte tidigt eftersom vi först ville kunna gå en bit när tidvattnet var lågt, det är oftast lättare att få en överblick över området när vattnet är lågt och vi kan täcka en större sträcka. Målet var att hitta lite Thalassodendron ängar som vi kan göra våra transekter på, både utanför och innanför det skyddade området. när vattnet sedan var för högt för att kunna gå i så simmade vi tillbaka och passade på att se vad det finns i vattnet. Man märker en tydlig skillnad mellan det fiskade området och det skyddade, det finns mycket fler och större fiskar inom CBR:et än vad det fanns utanför! Efter två  timmar snorkling gick vi upp på land för att äta en lätt lunch (en morot, ett kokt ägg, en banan och sedan kallt vatten) för att sedan traska ner i vattnet igen. Den här gången hade vi med oss de saker vi behöver för att kunna göra en transekt. Det största problemet är att vi inte kan göra allt samtidigt. Viktor behöver att det är minst 3 m, men jag kan inte göra min epifauna inventering när det är för djupt. Så vi måste arbeta både under lågvatten och högvatten. Det blir lite meckigt men med träning så kommer det att gå. Vi testade och tränade på täckningsgrad (så att vi gissar någorlunda lika) och lite på det praktiska med transekterna.
 
När vi var klara och hade packat ihop utrustningen (allt måste sköljas i sötvatten och packas rätt) pratade vi lite med Jon, som jobbar i CBR:en, om eventuell fortsatt träning i Kuruwitu. Jon kan själv inte lova oss saker, utan vi var tvungna att prata med kontoret och få tillåtelse från dom. Annars kan de tro att vi forskar utan att ha tillstånd till det.
Så igår var vi på ett möte där. Själva kontoret ligger närmare vägen och består av två containrar med vävt tak och fönster. Där fick vi prata med vise ordförande och förklarade situationen. Han skulle prata med resten av styrelsen och undertiden så fick vi tillåtelse att träna. Vi gjorde i princip samma sak som dagen innan, vi gick ut till revet och sedan simmade tillbaka när vattnet kom in. Jag såg faktiskt en törnekrona (Ancanthaster planci)! Eftersom de äter koraller så kan de orsaka stora skador på rev, särskilt om de samlas i stora mängder! 
 
Efter en snabb lunch så hoppade vi i vattnet och testade lite transekter. Vi kom fram till att jag behöver en pinne när jag ska göra mina transektcirklar och vi fixade också så att vi har vikter i båda ändarna av transektlinan. Jag gjorde en testrunda och kollade på de mer "ovanliga" arterna längs transekten. För sjöborrar (eftersom de finns i ett så stort antal) så gör jag en cirkel på 10m2 var 5:e meter och räknar antalet borrar. För sjögurkor, sjöstjärnor etc så räknar jag antalet längs hela transekten. Johan hade lagt ut lite olika evertebrater för att se om jag hittade alla  vilket jag gjorde. Sen gick vi upp ur vattnet, bytte om och fixade med utrustningen.
 
När vi väntade på att taxin skulle komma så blev vi bjudna på lunch (vår andra den dagen) bestående av ugali (typ en väldigt fast polenta) och bläckfisk! Ugalin var i en stor gemensam skål och bläckfisken i små skålar, man tar en klump ugali i högerhand och sedan doppar den i bläckfiskgrytan (nyfångad, som de tillagade genom att hacka den i bitar och sedan tillaga i sina egna safter. Inga kryddor tillsatta!). Ugali är väldigt mastigt och la sig verkligen som en tyngd i magen, bläckfisken var jätte god och vi avslutade måltiden med att dricka kokosnötsvatten och sedan äta kokosköttet. Otroligt gott! Vi köpte även med oss en stor papaya som vi kommer äta idag.
 
När vi sedan var hemma så lagade Viktor linsbiffar och vi satt på balkongen och pratade. Det är någon muslimsk högtid just nu vilket betyder att stranden utanför oss är fylld med firande människor och musik spelas till sen på natten.
 
I morgon ska vi upp tidigt, vi ska söderut längs kusten för att undersöka möjliga experimentplatser. Vi kommer stanna över natten och då kommer jag ej ha med datorn, så jag kommer inte kunna skriva något här på ett tag.
 
Hoppas allt är bra med er där hemma!
 
//Andrea
  

Snorkling och KMFRI

Publicerad 2013-10-14 19:15:20 i Allmänt,

Igår satsade jag och Johan på att snorkla lite i Mombasa marine park, Viktor kände sig förtfarande sjuk så han stannade hemma. Vi skippade att ta en båt ut och simmade istället ifrån stranden ut till parken, det tog kanske en halvtimme. Vi såg mycket fisk och andra djur!
 
 
 
Toxopneustes pileolus. Den här ska man vara försiktig med, den är lite giftig!
En liten gastropod
Här ser man tydligt hur sjöborrar kan aggregera och dra fram som en front! Det gröna är Thalassodendron ciliatum och kvar är det bara rizomerna efter att sjöborrarna (Tripneustes gratilla) har dragit fram. Oftast beror det här på överfiske och övergödning, men populationsantalet kan också gå lite i cykler.
Linckia sp.
Thalassodendron ciliatum
 
Drakfisk! vet ej vilken art det är dock.
 
Idag så var vi på möte på KMFRI, Johan fick prata länge med Jacqui och förhoppningsvis så kan hon hjälpa till att skynda på allt. Vi hämtade också tre lådor med saker som Angelica (Johans doktorand) hade på KMFRI. Där hade hon lite användbara saker, så som diskställ, tvättlina, veterinärsnålar, mixer, verktyg m.m. Imorgon ska vi igen till Kuruwitu och öva på våra metoder!
//Andrea
 
 
 
 

Siganus sutor

Publicerad 2013-10-12 16:30:00 i Allmänt,

Idag har varit en lugn dag, Viktor har känt sig lite sjuk och jag har bränt rygg och baksida lår (hade på en riklig mängd med solskyddsfaktor 50, men den tålde inte 2h snorkling...). Så vi satsar på att snorkla lite i mombasa marine park imorgon istället! Jag, Shauna och Johan gick till en lokal resturang (plaststolar vid träbord under ett flätat halmtak) och testade på att äta fiskcurry med chapati! Shauna, som ofta sitter på WCS (Wildlife Conservation Society), brukar gå dit och äta lunch och nu hängde vi med. Det var jättegott! Fisken (Siganus sutor, en rabbitfish) var helgrillad med kokosnötsås och chapati till som man doppade i såsen. Nu får vi se om magen klarar det eller om jag blir sjuk! Själva lunchen kostade 175KSh (typ 13kr) så vi kommer nog att gå dit fler gånger. 
 
 
 
Annars har jag suttit och pluggat, har gått igenom alla bilder vi tog igår och kollat vad det är för arter samt pluggat in lite namn.
 
//Andrea
 
 

Kuruwitu

Publicerad 2013-10-11 17:19:06 i Allmänt,

Johan kom hit igår, så vi diskuterade mycket hur vi ska göra saker och planerade lite. Vi pratade med Samuel på KMFRI och han sa att våra forskningstillstånd kan dröja två veckor. Förhoppningsvis kan vi börja lite ändå, men det suger att det ska ta så lång tid! Johan hade med sig en undervattenskamera som vi ska ha till projektet, vi ska ha den för fotografera täckningsgraden på korall och sjögräs. Så idag åkte vi till Kuruwitu, ett CBR, och snorklade lite för att få en känsla för hur samplingen ska gå till. Jag bifogar lite bilder på lite olika organismer vi hittade, det känns riktigt kul att se dem i verkligheten!
 
Pentaceraster mammillatus
Tridacna maxima
Culcita schmideliana
Protoreaster lincki
 
Diadema setosum
 
 
 
//Andrea
 

Nya lägenheten

Publicerad 2013-10-09 16:54:17 i Allmänt,

Jag lägger snabbt upp lite bilder på hur det ser ut i lägenheten, Samuel ville gärna se! Ni får stå ut med att det är väldigt mörka bilder,  det har börjat mörkna nu och jag orkade inte ta med blixt.
 
Vardagsrummet
 
Viktors sovrum
 
Utsikten från balkongen
Köket, kylskåpet står i vardagsrummet
Mitt rum som jag kan ta bättre bild på sen
Utsikten
 
//Andrea
 
 
 

CBR

Publicerad 2013-10-09 16:34:13 i Allmänt,

Idag bytte jag och Viktor rum, vi hade tidigare varsitt rum med ett gemensamt kök (Shauna, en masterstudent Stockholm Resilliance Center, bor också här och vi delade kök med henne) men eftersom Johan kommer imorgon så ska vi dela en lägenhet. Och vilken uppgradering det var! Nu bor vi på andra våningen, har ett vardagsrum, ett kök (inne i lägenheten) och varsitt sovrum! Det finns även en sovalkov som Johan ska sova i. När Angelika kommer ner (Johans doktorand) såska hon ta över "the master bedroom" (som har typ en himmelsäng och egen toalett) och Viktor, som sover där nu, ska sova i alkoven. Jag har det andra rummet. Det känns skönt att kunna ha ett gemensamt utrymme som inte bara är en trappa utanför köket, vi har också en stor balkong som har utsikt över poolen och havet, så det fläktar skönt!
 
 
Utsikten från vår entré
 
När vi hade flyttat in alla våra säker åkte vi iväg och besökte två CBR (Kanamai och Kuruwitu) för att presentera oss och vårt arbete. Det var trevligt, både formellt och informellt, och det känns skönt att ha fått se lite fler platser!
 
// Andrea

Rep

Publicerad 2013-10-09 16:16:00 i Allmänt,

Strömavbrottet som var igår varade i kanske 12h, vilket gjorde att vi fick laga mat i mörkret. Men innan dess var vi faktiskt på möte KWS och åkte in till Mombasa för att köpa rep! Mötet på KWS var bra, ganska stelt (Samuel nämnde att vi jobbar under Jacquelin Uku, "Uku who?" svarade warden "Dr. Uku" " Ah! Dr. Uku! Yes"), hon sa att hon ska försöka hjälpa till med att skynda på processen att få vårt tillstånd att forska i parkerna. Allt går väldigt långsamt här i Kenya och det är aldrig några raka vägar. Men man får vänja sig. Efter mötet åkte vi in till Mombasa town för att hitta ett rep (sinking rope/soft rope) som vi kan använda till transekterna. Det fick inte vara för stort, för litet, för kort eller för långt. Vi ville ha ett alldeles lagom rep på 70 m. Att köpa rep i Kenya är inte som att köpa rep i Sverige, hemma så kan man bara gå till närmsta byggvaruhus, hitta ett rep och sedan köpa. Här fick vi traska längs smala gator och trafikerade vägar för att hitta små små butiker som sålde byggmaterial. Och sen var visst det repet som vi ville ha inte så vanligt. Jag tror vi gick till ca 5 butiker innan vi hittade ett som vi ville ha, med ett stopp vid en fiskebutik för att köpa små blyvikter att fästa vid repet.
 
När vi var klara fick vi skjuts en bit av Samuel, han skulle sedan vidare till KMRI, så vi tog en mtatu för 80ksh hem. Eftersom vi inte hade någon ström så satsade vi på att bada lite i havet innan middagen (som bestod av ägg, böner och lite "chicken ham" som Shauna hade). Runt kl åtta kom elen tillbaka.
Såhär sopsorterar man i Kenya! Man lägger alt på hög.
 
 
 
Såhär såg det ut när vi hade strömavbrott 
 
//Andrea
 
 

Strömavbrott

Publicerad 2013-10-08 18:51:14 i Allmänt,

Vi har haft strömavbrott sedan kl 8 imorse, så nu börjar vår elektronik få slut på ström. Jag kan uppdatera lite vad vi gjorde idag när den är tillbaka!

// Andrea

KMFRI

Publicerad 2013-10-07 17:57:26 i Allmänt,


Idag hade vi möten på KMFRI, Kenya Marine Fisheries Research Institute, och träffade Samuel. Vi gick igenom en lista över material som vi behöver (rep, vikter, 2m lång metallstav, bojar, en metallruta m.m) och vart vi kan köpa allt. Imorgon ska vi till KWS och introducera oss och sedan ska vi kanske till Wipingu (?), ett CBR (community based reserve) för att säga hej och berätta vad vi ska göra.
 
Utsikten från Samuels kontor.
 
//Andrea
 
 

Bilder

Publicerad 2013-10-07 16:08:10 i Allmänt,

Lägger upp ett litet bildinlägg så ni får se hur det ser ut här på området.
 
 
Stranden utanför
 
Uteserveringen och poolen
 
Det är mycket människor längs stranden på eftermiddagarna.
 
Palmblad
 
Lite fåglar
 
Liten liten fågel!
 
//Andrea
 

Söndag

Publicerad 2013-10-06 20:24:00 i Allmänt,

Idag tog vi det lite lugnt, det regnade lite då och då under dagen så vi satt vid stranden på uteserveringen och läste större delen av tiden.Eftersom det var helg så var det ganska packat på stranden, och det var ganska kul att se alla ligga och guppa i havet. Jag försökte även få igång min action cam som inte vill fungera, jag fick hjälp av Johan via mail och jag kan starta den, men det är krångligt. Samuel ska skicka med fjärrkontrollen med Johan (min handledare) så det löser sig. 
 
Det finns ju ett rikt djurliv här, hittade den här lilla krabaten i mitt rum!
 
 Här är Viktor i vårt lilla kök, vi lagar väldigt enkel mat (ris, bönor och lite olika grönsaker) och idag blev det pasta med tomatsås, morätter, bönor och champinioner!
 
 
 Här är vår lilla "spis".
 
När vi åt middag så fick vi även sällskap av en liten katt, den var försiktig men orädd och försökte hela tiden smita in i köket. Vilket den inte fick. Imorgon ska vi på möte på KMFRI, en som heter Samuel (det finns även en Victor) ska hjälpa oss att fixa lite utrustning etc.
 
 
// Andrea

Mombasa marine park

Publicerad 2013-10-05 17:42:54 i Allmänt,

Idag satsade jag och Viktor på att plugga arter! Under förmiddagen satt vi och pluggade och efter lunch gick vi iväg till KWS kontor som ligger här i närheten för att få tillstånd till parken! Våra forskningstillstånd från KWS kan vi inte få förrän vårt tillstånd från NCST har kommit (allt annat pappersarbete är fixat), och det ska vara klart i slutet på nästa vecka. Så för att få komma in i parken var vi tvungna att betala inträde som turister ($15) och även transport ut till parken (3200 KSh, vi tror att vi blev lite lurade...). När vi kom till KWS möttes vi av en vakt med gevär som hjälpte oss att hitta rätt. De som vaktar parken är beväpnade för att kunna bevaka parken, men det känns ändå lite olustigt när alla går runt med vapen. Där mötte vi en kapten som sa att han kunde ta oss ut, vi fick välja mellan segelbåt och motorbåt, vi valde segelbåt. Dock så var det inte han som tog oss, utan det var två andra som gjorde det.
 
(http://www.flickr.com/photos/fingerz/2099423722/)
 
Snorklingen var underbar! Inte så jättebra sikt och färre arter än vad jag hade hoppats på, men det kändes skönt att få komma ut. Dock kunde vi inte vara ute så jättelänge tidvattnet var  på väg in så det blev för djupt. Ska bli spännande att se hur det kommer att gå med alla dessa transekter som vi ska göra! Jag hoppas vi har tillräckligt med tid...
 
Nu har det blivit mörkt och Viktor och jag har blivit tvungna att dra på oss heltäckande kläder, vi vill inte få malaria! Det är kanske det jobbigaste, när det är dag så måste man skydda sig mot solen och när det är kväll så måste man skydda sig mot myggen. Men det funkar, vi har börjat vänja oss.
 
I morgon ska vi nog övningssimma lite i poolen, kanske bada lite i havet. Men nu när det är helg så kommer alla från staden och spenderar sin lediga tid här (vi bor ju vid den allmänna stranden) så det är ganska fullt.
 
 
//Andrea
 

Mombasa

Publicerad 2013-10-04 15:50:00 i Allmänt,

Jag vet inte om ni har hört något om det i Sverige, men igår natt så sköts fyra män (en klarade sig) när det var påväg hem från en gudstjänst, och det har även varit lite riots inne i Mombasa town (en kyrka har bränts ner och en person har skjutits). Så det är lite oroligheter här just nu, vi har blivit rådda till att inte röra oss i stora folkmassor eller köpcentrum. Vi bor lite norr om Mombasa, alltså inte i centrala staden, så vi har inte märkt av demonstrationerna, men skottlossningen skedde ca en halv kilometer härifrån. Det vi gör nu är att vi följer nyheterna och håller oss i lägenheten, vi besökte Nakumatt när vi åkte tillbaka från mötet på KMFRI så vi har mat och vatten. Det är synd att det fortsätter vara oroligt, för både lokalbefolkningen och för vårt arbete. Allt blir mycket svårare när vi blir så begränsade.
 
Men, det ska alltså inte vara någon fara för oss, så var inte oroliga!
 
 

Dollar

Publicerad 2013-10-03 18:17:30 i Allmänt,

Så idag var planen att vi skulle handla (på nakummatt) och sedan snabbt ta ut lite dollar för att sedan åka till KMFRI (Kenya Marine and Fisheries Reasearch institute) för att betala en avgift för att jobba med dem och sedan en avgift till NCST (National Comission for Science, Technology and Innovation) för att få tillåtelse att forska. Och det skulle betalas i dollar. Så en stor del av eftermiddagen gick åt till att åka runt till lite banker och försöka hitta en som hade dollar (antingen växlade de inte eller så var dollarn slut). Tillslut hittade vi ett ställe som hade dollar, men de kunde inte ta ut direkt från ett visakort, utan vi var tvugna att ta ut 650 dollar var i kenyanska shilling. Alltså ca 60 000 KSh. Det kändes lite riskabelt att gå de tio metrarna från bankomaten till banken med en stor bunt pengar. Men det gick bra.
 
När vi åker runt gör vi det med taxi (det finns tuc-tucs och små minibussar), det är det säkraste alternativet eftersom de andra elternativen ofta råkar ut för olyckor. Vi fick kontakt med en taxichaufför som vi har nummret till, och han skjutsar runt oss och väntar även på oss om vi ska in och göra ett ärende.
 
När vi kom tillbaka till lägenheten (eller lägenheterna, vi har varsitt rum och ett gemensamt kök) så gick vi och snorklade innan det blev mörkt. Det blir mörkt redan innan kl sex, och då ska man inte vara ute. Nu lagar vi lite mat och ska förbereda oss inför vårt möte med vår lokala handledare imorgon!
 
Inte min bild, men bar runt på en liknande hög.
 
 
//Andrea

Ödlor

Publicerad 2013-10-03 11:02:40 i Allmänt,

Vi har också en massa ödlor som springer runt här! Lägger upp lite bilder hur det ser ut precis utanför oss.
 
 
 
 
 

Apor och hav

Publicerad 2013-10-03 10:50:00 i Allmänt,

Hej igen!
Igår tog Viktor och jag det ganska lugnt, vi badade i havet (vi bor precis på stranden, tar ca 1 minut från dörr till vatten) och åt lite mat på en närliggande resturang. Det är väldigt varmt här, vi har fläktar i taken men de hjälper inte så mycket. Vi kan inte heller ha fönstren öppna pga aporna. 
 
 
 
Nyss var vi i ett närliggande köpcentrum och köpte lite mat och annat som behövs. Snart ska vi iväg och träffa en doktorand till vår lokala handledare, vi hoppas att vi snart kan sätta igång!
 
// Andrea

Framme

Publicerad 2013-10-02 08:05:08 i Allmänt,

nu är jag äntligen framme i Mombasa, efter att ha spenderat många timmar på flygplan och ca sex timmar på Nairobis flygplats. Viktor och jag har försökt sova, men det har varit svårt, så vi är rejält trötta nu och ska sova några timmar. Att flyga med Qatar kan jag rekomendera, god mat (iaf hindu vegetariskt), sköna stolar och ett helt ok filmutbud. Vi mellanlandade i Qatar där vi spanade in lite människor, allt var väldigt flott och snyggt. Inte som Nairobis flygplats som har hårda plaststolar och ingen möjlighet att ligga ner (men otroligt fina toaletter!). Och så var det kallt! Tillslut fick vi stiga på planet till Mombasa och vi såg Kilimanjaro. Vi möttes av ösregn när vi kom fram, och jag köpte internet och ett kenyanskt simkort som jag kommer ha här. Vi hade förbokat en taxi som körde oss till Surfside där vi nu bor. Rummen är ganska avskalade, med toalett, fläkt och myggnät. Plus ett liiitet kök. Jag kan skriva lite mer sen när jag inte är så trött!
 
// Andrea

Om

Min profilbild

Andrea

Studerar marinbiologi, jobbar som guide och lärarvikarie.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela