Ninaitwa Andrea

En blogg om när jag var i fält i Kenya.

Klara!

Publicerad 2013-12-21 10:24:20 i Allmänt,

I onsdags blev vi klara med det sista, det som fattas är en GPS punkt. När man tar en punkt med GPS:en så kan den ibland ha svårt att hitta satelliter, det beror på hur länge den har varit på (vi stänger av den så ofta som möjligt för att spara batterier), om det är molnigt eller om den är under vatten. Fyra av våra punkter i Wasini (både fiskade och skyddade) hamnade fel så i onsdags fick vi ta en promenad när det var lågvatten för att återskapa dem. Vi hittade tre stycken, men den fjärde gav vi upp på, eftersom det var springtide var det super superdålig sikt, grunt och vattnet var fullt av brännande maneter. Så vi gav upp och mäter ut och sätter ut punkten i datorn istället.
 
Sista dagen på Wasini var vi lediga och jag, Viktor och Masudi gick runt i byn och board walken i mangroven. Otroligt häftigt och kul att se både byn och mangroven. Vi har ju inte sett så mycket av Kenya, bara det som är under vatten, så det var kul att faktiskt gå och inte simma! Vi såg mangrovekrabbor och slamkrypare och stället där de odlar "alger" som de lagar mat av. De kallar det alger, eller sjögräs, men det är någon form av blommande växt som klarar att vara utan vatten under vissa perioder. Men jag vet inte arten.
 
Resan från sydkusten till Mombasa var lång, vår båt "Keep time" var försenad, Abdallah behövde gå till moskén och var då försenad och sedan fastnade vi i trafikstockning när vi skulle på färjan i Mombasa. Där satt vi i drygt två timmar, packade som sillar och svettades. Vi gjorde också ett snabbt stopp på KMFRI där vi lämnade lite grejer i Angelicas lådor innan vi släppte av Johanna och sedan var framme på Mombasa backpackers.
 
Igår var vår lediga dag, så vi hade sovmorgon (sov till halv åtta!!) och gick sedan till City mall för att äta och handla lite. Påvägen trillade jag i en gyttjepöl men fick duscha av mig i en biltvätt. Det bästa med värmen här är att allt torkar så snabbt! På kvällen åt vi på en Kenyansk restaurang och åt lokal mat. Idag åker både jag och Viktor till Nairobi så det var sista kvällen med Johanna.
 
Nu sitter jag och väntar på att åka till flygplatsen, Abdallah kommer runt sextiden så jag har tid att bara sitta och läsa och slappa. Allt är packat (väskan väger lite för mycket för första flyget, men det går nog bra!) och allt är betalt! Så snart syns vi i Sverige!
 
Här är lite bilder från Wasini och de sista dagarna där.
Lågvatten
Masudi!
HÖNS!! 
 
 
Det var bröllop på gång, så kvinnorna höll på att förbereda festen.
 
Masudi igen, han älskar att bli fotograferad. När vi gick runt i byn fick vår guide George nästan agera personlig fotograf åt Masudi. Först en bild med keps. Sen utan. Sen med solglasögon. Sen utan. Sen när han kommer gående etc etc...
Solnedgång
Månen lyser starkt!
Fanns även lite katter på ön, här är det mamman och en av hennes ungar.
I Kisite fished så fanns det enromt mycket sjöborrar!
En dema trap, en bra och hållbar fiskemetod.
Kisite
När jag dyker ner och gör mina cirklar.
 
 
 
// Andrea
 
 

100 klara!

Publicerad 2013-12-08 19:49:00 i Allmänt,

Idag gjorde vi vår 100:de transekt. Eller, vi har egentligen gjort 102, men vi fick ju göra om de två sista, så 100 "korrekta" transekter är det. Det känns jäkla bra! Jag tycker vi firar det med lite bilder!
 
Watamu, coral garden. Vi kunde inte lägga ut transekter där p.g.a. alla turister. Det var också en stor skillnad mellan den fiskade siten och den skyddade, korallerna i det fiskade området var mycket finare! Många turister vet ej hur man snorklar, så de bryter sönder korallerna med sina fenor eller står på dem.
Här satt vi varje dag och förde in vår data, vi hängde också upp alla grejor på tork.
Igen, där vi satt och förde in data! Apor och krabbor hängde utanför och cikadorna spelad högt. Mysigt!
Jag hittade ett geckoskelett vid min badrumsdörr, en tidigare gäst råkade väll klämma ihjäl den stackars ödlan...
Söt eremitkräfta
En nackensnäcka
Här är lite koraller från den fiskade siten i Watamu. Mycket tabulära koraller!
En liten fisk som gömmer sig bland korallerna.
Havet är riktigt vackert, här är vi på väg med vår båt tillbaka hem. Hela kusten är fantastiskt vacker!
Liten kräfta i en anemon.
Detalj av korall
Jag på båten i Mombasa!
Masudi i mitten, till höger är det Maurice och sedan han som alltid körde båten är till vänster. Tyvärr har jag glömt hans namn...
Maurice igen! Han var alltid glad och skämtade ofta, han dricker aldrig varma drycker (du blir sjuk av det) och tror att mjölk inte är bra att dricka när du tar mediciner. Men öl ska fungera jättebra!
En liten sjöhäst jag hittade i den fiskade siten i Mombasa.
Den var otroligt söt!
Här är utsikten där jag bor!
Rummet är alltid svalt p.g.a. brisen och förra natten var jag till och med tvungen att ha på mig ett lakan som täcke(!). 
I Wasini finns det mycket av sjöborren Diadema setosum, i en av mina cirklar räknade jag 94 st. Tänk på att mina cirklar är 10m2!
Damselfish, de är väldigt territoriella och agressiva, så de simmar upp i ensiktet på en om man kommer för nära.
Anemon
Anemon + fisk
Den här har troligtvis fått ett bett över huvudet(!) men var trots skadan fortfarande ganska pigg.
 
 //Andrea

Wasini!

Publicerad 2013-12-08 12:50:41 i Allmänt,

Hej igen!
 
Det var ett tag sen jag uppdaterade, har haft fullt upp och internet har varit dåligt. Vi blev klara med Watamu nu i veckan och åkte tillbaka till mombasa. Där gjorde vi våra sista två dagar och även två transekter i Kuruwitu (det finns väldigt lite Thalassodendron ciliatum i Kuruwitu och några transekter råkade överlappa varandra.). Det betyder att fyra av sex siter är klara!! Sedan packade vi ihop hela lägenheten, körde Angelikas grejer til KMFRI (vi hade ju fått låna några lådor av henne med material, bla ett diskställ och en mixer). I fredags hade Sashi, som äger surfside, bjudit oss på fest. Han äger inte bara surfside, utan ett av Kenyas största försäkringsbolag, och de hade personalfest. Så vi blev bjudna på både mat och dryck, tyvärr så kunde vi inte stanna så länge för vi hade planerat en middag ca 20 min promenad från lägenheten med några andra som också är här och forskar i Kenya. Anna är från frankrike och Frasier är från Skottland och båda samarbetar lite med Tim McClanahan (som har skrivit typ en miljon artiklar om MPA:s...). Det är alltid lika kul att träffa människor som gillar att prata fisk vid middagen!
 
Jag köpte även de sista julklapparna samt en bagagevåg och en större väska för handbagage. min plan är att ha allt tungt i handbagaget så att mitt incheckade bagage inte väger för mycket. Lite saker ska vi också lämna i Kenya, det är onödigt att ta med sig transektlinorna och min epifauna-stav...
 
igår packade vi in allt som skulle med in i bilen (vi tog med oss lite av Johannas grejor som hon behöver, hon kommer hit till wasini om några dagar) och sen åkte vi söderut. Det tog ungefär tre timmar att ta sig till shimoni, vi behövde stanna och köpa vatten på vägen, och sedan behövde vi åka i en liten båt över till Wasini island. Rummen är ganska kala, luktar lite unket och vi har bara ström ca 3 timmar per dag. Men det funkar! Jag kan i princip hoppa ut från fönstret ner i vattnet, om jag nu skulle vilja det. Maten kommer bli ganska ensidig (fisk med ris, kokosnötsås, chapati och frukt) men vi kommer bara vara här i ca 12 dagar, så vi klarar oss. 
 
Idag började vi med Wasini CBR, det ligger precis utanför oss och vi behöver bara promenera ca 10 min genom byn för att komma fram till det stället som vi jobbar på. Det känns skönt att inte behöva använda båt, dock så kommer vi behöva det när vi gör den fiskade siten och Kisite.
 
Jag kan lägga upp lite bilder från veckan som gått lite senare, så får ni se hur jag har haft det!
 
//Andrea
 
 

Watamu

Publicerad 2013-12-02 13:39:05 i Allmänt,

I morgon gör vi våra sista transekter i Watamu! Internet är lite bättre nu, men jag kan uppdatera lite mer när jag är hemma i Mombasa. Öronen är bra, jag simmar med öronproppar, och förkylningen är nästan borta. Jag har fortfarande lite problem med att dyka ner, bihålorna gör ont då. Men det blir bättre och bättre för varje dag som går.

Här där vi bor så är det inte bara bordsbön, utan varje söndag är det också bibelstudier och prat om gud. Men det går att undvika. Annars är det fint här, vi är verkligen omgivna av naturen och det finns apor, krabbor, geckos och cikador överallt.

// Andrea

//Andrea

Om

Min profilbild

Andrea

Studerar marinbiologi, jobbar som guide och lärarvikarie.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela